Egyéb kategória

Mindenmentes fagyizás?

By 2022.07.25.No Comments

Mindenmentes fagyizás lehetséges? Napjainkban rengeteg embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, laktózintoleranciát vagy cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát. Ezek a betegségek, vagy betegség előtti állapotok komoly fejtörést okozhatnak a mindennapok étkezésének kivitelezésében. Hogy egy kis nassolnivalóról már ne is beszéljünk. Pedig egy jól összeállított diétába simán belefér egy finom fagyi.

Rövid dietetikai tudnivalók

Mit kell tudni a gluténérzékenységről/cöliákiáról? Ez nemcsak gyermekbetegség, bármely életkorban előfordulhat. Cöliákia esetében a kiváltó ágens a glutén, ez a gabonafélékben lévő fehérje, pontosabban ennek egyik komponense a gliadin. Ha ezt kizárjuk az étkezésből, tehát gluténmentesen étkezik a páciens, akkor a tünetek megszűnnek. Nem mindegyik gabonafajta tartalmaz glutént. A glutén jelölése kötelező az élelmiszereken, valamint az étlapokon. A “gluténmentes” megjelölést akkor lehet alkalmazni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.

Tehát egy gluténmentes tölcsérből nyugodtan el lehet nyalni azt a bizonyos fagyit. Viszont arra figyelni kell (eladónak, vásárlónak egyaránt), hogy nemcsak gluténmentesnek kell lennie a tölcsérnek/fagyinak, hanem a szállítás, tárolás, kiadás során sem érintkezhet gluténnel az élelmiszer!

Mit kell tudni a laktózérzékenységről?

A laktózintolerancia nem is igazán érzékenység, inkább leírható úgy, mint a tejcukor emésztésének zavara. A tejcukor, azaz a laktóz egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak a bontást követően. A tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által. Abban az esetben, ha a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll fenn, a tejcukor bontatlanul halad tovább a bélrendszerben, és a vastagbélben lévő normál bélflórát alkotó bélbaktériumok bontják el végül rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká, bizonyos tünetek mellett (pl: puffadás, hasi diszkomfort érzés, bélgáz képződés, hasmenés). Tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.

Mit lehet tenni, ha valaki tejcukormentesen kíván étkezni? A laktózszegénység betartásának két megoldása lehetséges. Az egyik mód, hogy laktózmentes tejet és tejtermékeket vásárol az érintett, a másik pedig, hogy laktáz enzim tartalmú gyógyszertári készítményeket vesz be tej, tejtermék vagy tejes étel fogyasztásakor.

A fagyik kínálatban is szerepelnek laktózmentes fagyik, főleg a vízzel készíthetőek esetében nem kell tartani a laktóztól, illetve sokszor ezek cukormentesek is. Bizonyára Önök is észrevették, a fagyiba szúrva a kis táblácskát, amin szerepel a DIA-Wellness felirat. Érdemes rákérdezni, de ezek általában vízzel készülnek, és cukrot nem tartalmaznak. Tehát laktózérzékenységben és inzulinrezisztencia/cukorbetegségben is fogyasztható.

Mit kell tudni az inzulinrezisztenciáról/cukorbetegségről?

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, ami legfőképpen a cukoranyagcserét szabályozza a szervezetben. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a normális mennyiségű megtermelődött inzulin kisebb mennyiségű vércukorcsökkentő hatással rendelkezik. Az inzulinrezisztenciát csökkent cukorérzékenység követi (ez a cukorbetegség előszobája), majd kialakul a cukorbetegség. A genetikai hajlam mellett az inzulinrezisztencia kialakulásában jelentős szerepük van a környezeti tényezőknek is: pl.: helytelen táplálkozás, kevés mozgás, túlzott, káros stressz. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, ill. az inzulinhatás elmaradása. Ez már egy nagyon komoly életet/életminőséget veszélyeztető betegség. Mindkét esetben oda kell figyelni a táplálék szénhidrát azaz cukortartalmára együtt azzal, hogy a bevitt szénhidrát hogyan emeli meg a vércukorszintet. Fontos odafigyelni, hogy hány gramm szénhidrát fogyasztása megengedett egy nap, melyek a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok, melyiket mikor lehet bevinni, miket kell kerülni és miket szükséges előnyben részesíteni. A diétát segítő cukorhelyettesítők használhatóak, beépíthetőek az étrendbe. A cukrot steviával, eritrittel, xilittel, mesterséges édesítőszerekkel lehet helyettesíteni.

Így tehát az ezekkel előállított fagylaltok beilleszthetőek egy diétázó ember étrendjébe bűntudat nélkül. Számos gyártó rendelkezik cukorhelyettesítővel készült változattal, pl: Nébar, M-gél, Pregel, Mec3, Aromitalia, Tutti.

Útravaló

A mindenmentesség jegyében akár cukor-laktóz és gluténmentesen is kínálhatjuk nyáron ezeket a hűsítő finomságokat, ezzel is bővítve termékpalettánkat. Hangsúlyozzuk, hogy fagyizónkban/ cukrászdánkban az egészségükre jobban odafigyelő vásárlók is bőven találnak választanivalót.  Ha Ön saját otthonában szeretné elkészíteni a mindenmentes fagylaltot, akkor nézze meg termékeinket a Rádi Ice cukrászati alapanyagokat kínáló webáruházában.

Legyen a fagyi mindenkié!