Egyéb kategória

Hogyan készítsünk egyszerűen finom sütőtökös sütit?

By 2022.11.15.No Comments

Beköszöntött az ősz és a nappalok egyre inkább rövidülnek. Az emberek többet időt töltenek otthonaikban. Ilyenkor kerülnek elő a sütis könyvek, rejtett nagymama receptek a szekrények, könyvespolcok mélyéről.  Számtalan alapanyag (zöldség, gyümölcs) áll rendelkezésünkre, amiből finom és egészséges sütiket készíthetünk. Az egyik ilyen élelmiszerünk a sütőtök. Hogyan készítsünk egyszerűen finom sütőtökös sütit? Mostani írásunkban ezt mutatjuk meg.

A sütőtökről néhány fontos tudnivaló

Napjainkra egyre többen fedezik fel a sütőtök mennyei adottságát. Az emberek többsége már felismerte, hogy minden egyes része aranyat ér. Azt viszont kevesen tudják, hogy az őshazája Közép – és Dél – Amerika trópusi vidéke. Európába a spanyolok révén került behozatalra az 1500 években. Magyarországon az 1800 évek vége felé kezdték el termeszteni.

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a sütőtök?

A sütőtök élelmi rostokban nem, de vitaminokban annál gazdagabb.

Vitaminok, amelyet tartalmaz:

  • C-vitamin
  • E- vitamin
  • B2, B3, B6 – Vitamin

Ásványi anyagok, amelyeket tartalmaz:

  • Kálium
  • Foszfor
  • Réz
  • Vas
  • Mangán

A sütőtök a nagy kálium tartalma miatt a szervezet sav bázis egyensúly fenntartásában játszik jelentős szerepet. Mindezek mellett vérnyomáscsökkentő hatása is ismert és jelentősen támogatja az immunrendszert a mindennapi életünk során.

Gyors és finom sütőtökös süti recept

Mostani írásunkban megosztunk egy olyan gyorsan elkészíthető sütőtökös süti receptet, amit az egyik vásárlónk küldött be hozzánk még két évvel ezelőtt a receptpályázatunkra.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kész sütőtökpüré (nem dobozos!)
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 0,50 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 0,50 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 15 dkg porcukor
  • 0,50 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Só ízlés szerint (nem kell túl sok)

Elkészítési folyamatok

  • Első lépésben a sütőtököt puhára sütjük 190 – 200 Celsius fokon a sütőben. Általánosságban elmondható, hozzávetőlegesen 1,5 óra, amíg elkészül, de a sütőtök nagyságától függően ez lehet több és kevesebb is.
  • Miután megsült, tegyük hideg helyre, ahol hamar kihűl. Mikor már nem meleg, akkor a héját lehámozzuk és a sütőtök húsát összetörjük.
  • A következő lépésben a vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat hozzákeverjük.
  • Miután ezzel megvagyunk, el kezdjük szépen hozzákeverni az összetört sütőtököt, a sütőport, lisztet, sót, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget és a tejet.
  • Utolsó lépésben fogunk egy tepsit, amibe sütőpapírt helyezzünk, és ebbe tesszük a masszánkat. Előmelegített sütőben (200 Celsius fok) 35 perce alatt készre sütjük.
  • Miután elkészült, felvágjuk és tálaljuk!

Rövid végszó

Az ősz számtalan fantasztikus zöldséggel és gyümölccsel áldott meg minket. Ezek közül az egyik a sütőtök. Számtalan receptet találhatunk, amiből fantasztikusabbnál, fantasztikusabb süteményeket lehet elkészíteni. Ha Ön szeret sütni otthon és szeretne olyan hozzávalókat vásárolni, amelyek kifejezetten háziasszonyok részére lettek kifejlesztve, akkor nézze meg az E- Senza néven ismert cukrászati alapanyagokat webáruházunkban.