Beköszöntött az ősz és a nappalok egyre inkább rövidülnek. Az emberek többet időt töltenek otthonaikban. Ilyenkor kerülnek elő a sütis könyvek, rejtett nagymama receptek a szekrények, könyvespolcok mélyéről. Számtalan alapanyag (zöldség, gyümölcs) áll rendelkezésünkre, amiből finom és egészséges sütiket készíthetünk. Az egyik ilyen élelmiszerünk a sütőtök. Hogyan készítsünk egyszerűen finom sütőtökös sütit? Mostani írásunkban ezt mutatjuk meg.
A sütőtökről néhány fontos tudnivaló
Napjainkra egyre többen fedezik fel a sütőtök mennyei adottságát. Az emberek többsége már felismerte, hogy minden egyes része aranyat ér. Azt viszont kevesen tudják, hogy az őshazája Közép – és Dél – Amerika trópusi vidéke. Európába a spanyolok révén került behozatalra az 1500 években. Magyarországon az 1800 évek vége felé kezdték el termeszteni.
Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a sütőtök?
A sütőtök élelmi rostokban nem, de vitaminokban annál gazdagabb.
Vitaminok, amelyet tartalmaz:
- C-vitamin
- E- vitamin
- B2, B3, B6 – Vitamin
Ásványi anyagok, amelyeket tartalmaz:
- Kálium
- Foszfor
- Réz
- Vas
- Mangán
A sütőtök a nagy kálium tartalma miatt a szervezet sav bázis egyensúly fenntartásában játszik jelentős szerepet. Mindezek mellett vérnyomáscsökkentő hatása is ismert és jelentősen támogatja az immunrendszert a mindennapi életünk során.
Gyors és finom sütőtökös süti recept
Mostani írásunkban megosztunk egy olyan gyorsan elkészíthető sütőtökös süti receptet, amit az egyik vásárlónk küldött be hozzánk még két évvel ezelőtt a receptpályázatunkra.
Hozzávalók:
- 50 dkg kész sütőtökpüré (nem dobozos!)
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 20 dkg finomliszt
- 0,50 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 0,50 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 15 dkg porcukor
- 0,50 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- Só ízlés szerint (nem kell túl sok)
Elkészítési folyamatok
- Első lépésben a sütőtököt puhára sütjük 190 – 200 Celsius fokon a sütőben. Általánosságban elmondható, hozzávetőlegesen 1,5 óra, amíg elkészül, de a sütőtök nagyságától függően ez lehet több és kevesebb is.
- Miután megsült, tegyük hideg helyre, ahol hamar kihűl. Mikor már nem meleg, akkor a héját lehámozzuk és a sütőtök húsát összetörjük.
- A következő lépésben a vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat hozzákeverjük.
- Miután ezzel megvagyunk, el kezdjük szépen hozzákeverni az összetört sütőtököt, a sütőport, lisztet, sót, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget és a tejet.
- Utolsó lépésben fogunk egy tepsit, amibe sütőpapírt helyezzünk, és ebbe tesszük a masszánkat. Előmelegített sütőben (200 Celsius fok) 35 perce alatt készre sütjük.
- Miután elkészült, felvágjuk és tálaljuk!
Rövid végszó
Az ősz számtalan fantasztikus zöldséggel és gyümölccsel áldott meg minket. Ezek közül az egyik a sütőtök. Számtalan receptet találhatunk, amiből fantasztikusabbnál, fantasztikusabb süteményeket lehet elkészíteni. Ha Ön szeret sütni otthon és szeretne olyan hozzávalókat vásárolni, amelyek kifejezetten háziasszonyok részére lettek kifejlesztve, akkor nézze meg az E- Senza néven ismert cukrászati alapanyagokat webáruházunkban.