Egyéb kategória

Dreamy pürék: koktél kisokos

By 2022.05.30.No Comments

Dreamy pürék: koktél kisokos

 

Koktél kisokosunk. Mit érdemes tudni a koktélokról? koktél kisokosunk. Lassan bekúszik bőrünk alá a forróság, a tikkasztóan meleg nyári napok. A nyári hónapok, a nyaralás, a szórakozás nem múlhatnak el finom, hűsítő koktélok nélkül. Írásukban ezen finom italoknak néztünk utána.

1. Mi a koktél? 

A koktél stílusosan elkészített, finom, kevert ital, amely csak koktélpohárban kínálható. A 7 cl-t nem haladhatja meg az űrtartalma és maximum 5 hozzávalóból állhat. Ebből kifolyólag a legismertebb hosszú italokat, azaz a long drinkeket (pl.: Pina Colada, Bloody Mary, Mojito) nem is hívhatnánk koktéloknak. Más megfogalmazás szerint, olyan alkoholos italok keverékéből állnak, amelyeket más összetevőkkel (pl.: ízesített szirupokkal, gyümölcslével, szódavízzel, mézzel, cukorszirupokkal, fűszernövényekkel) kevernek össze. Többnyire alkoholos italokról beszélünk, de léteznek alkoholmentes változatban is.

2. A koktél történelme

A kevert italok történelme szinte egyidős az emberi civilizáció kialakulásával. Kutatók Mezopotámiában olyan régészeti leletet találtak, ami felveti a koktél készítés gyanújátJ. Egy agyagedényben méz, árpasör és almalé nyomaira bukkantak. Nagyon gyanús! A XV-XVI-ik században is készültek már kevert italok. Aztán a XIX. században jelentek meg az olyan klasszikus italok, mint a

 • Dry Martini (gin és vermut keveréke, nyársra húzott olívabogyó díszítéssel),
 • Mint Julep (eredetileg brandyből, később bourbon whiskey-ből, mentalevélből/mentaágból és cukorszirupból készítették),
 • Old Fashioned (kockacukorra Angostura-t cseppentettek és cseresznyelikőrt, majd áttörték a cukrot, rádobták a jégkockát és felöntötték whiskey-vel, majd jöhetett a narancs),
 • Daiquiri (kubai rum, friss limelé és cukorszirup).
 • Ezen italok nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik. Érdemes otthon is kipróbálni. Az Angostura bitter története egyébként szintén nagyon tanulságos, érdemes utána olvasni.
 • Napjainkban az Old Fashioned még mindig a legnépszerűbb koktélok egyike.
 • Amerikában, 1803-ban a The Farmer’s Cabinetben említik először italként.
 • 1806-ban Harry Croswell jegyezte le először a cocktail meghatározását, mint alkoholos ital „serkentő szeszes ital, mely bármilyen töményszeszből, cukorból, vízből és keserűkből áll” hozzátéve, hogy „az ember fejébe száll”
 • 1862-ben írta meg Jerry P. Thomas, amerikai bártender a világ első koktélos könyvét, vagyis inkább egy útmutatót csaposok számára, amiben 10 koktél recept is szerepelt. A könyvben a kevert italokat az különböztette meg a koktéloktól, hogy ez utóbbiak gyomorkeserűt is tartalmaztak.
 • Szintén ezekben az években terjedt el Amerikában a vodka alapú koktélok (pl.: Soviet, Black Russian, Moscow Mule)
 • 1870-es években jelentek meg az első jéggépek. Ekkor kezdtek el jeget adni a koktélokhoz.
 • 1910_Az Absinth betiltása több európai országban.
 • 1930-as években Harry Craddock a 20-as, 30-as évek legismertebb bártendere megjelentette a Savoy Cocoktail című könyvet, ami 750 koktél receptet tartalmazott.
 • A 70-es évek legfelkapottabb itala a tequila volt. Így születtek meg a tequila alapú italok (Tequila Sunrise, Ice Breaker, Margarita)
 • Majd a 80-es években a trópusi italok váltak népszerűvé (pl.: Pina Colada, Mai Tai, Zombie)
 • 1980-as években a Cosmopolitan lett trendi cseresznyével szervírozva.
 • A 90-es évek a röviditalok ún. shooterek korszaka volt (pl.: B52).
 • 1995-ben a koktél reneszánszát élte Londonban, az Atlantic Bar-nak köszönhetően.
 • 2000-a Mojito megérkezik és meghódítja Európát.
 • 2008-ban Párizsban rendezték meg az első koktél show-t.
 • 2010-ben a molekuláris koktélok kikísérletezésére helyeződik a hangsúly.

 

3. Koktélok a filmvásznon

A koktélok természetesen megjelentek a filmiparban is. A főszereplők előszeretettel kérnek bizonyos koktélokat, amelyek összeforrtak az adott karakterrel.  Azt hiszem, nem kell senkinek bemutatni James Bond kedvencét a Martinit (rázva, nem keverve!). Ő száraz Martini és vodka keverékét fogyasztja olajbogyóval. Marylin Monroe kedvence a Van, aki forrón szereti c. filmben a Manhattan koktél. Carrie Bradshow viszont a Cosmopolitan koktélra esküszik a Sex és New York című sorozatban. A kultikus Casablanca filmben egy pezsgőkotél kerül előtérbe, a French 75, ami pezsgőt tartalmaz ginnel. Ütős párosítás! A White Russian koktél pedig Jeffrey Lebowski karakterhez köthető, a Nagy Lebowski című filmben. A Blue Hawaii (Elvis Presley főszereplésével) film bemutatása után lett igazán népszerű a Mai Tai koktél. A Tom Collins koktél az Apádra ütök című filmnek köszönheti sikerét. A nagy Gatsby moziban pedig a Highball koktél kerül előtérbe. És biztosan mindenki emlékszik Tom Cruise legendás szerepére a Koktél című filmben, amit 1988-ban mutattak be.

 

4. Az amerikai szesztilalom

1920. január 16-án Woodrow Wilson amerikai elnök életbe léptette a 18-ik alkotmánymódosítást, ami az USA összes tagállamában betiltotta a szeszes italok előállítását, árusítását, fogyasztását. Ezen időszak alatt a koktélok nagy népszerűségnek örvendtek az illegális kocsmákban, aminek több oka volt. Egyrészt a whiskey helyett inkább a gin-t használták, mivel a gin-t könnyebb és gyorsabb volt illegálisan állítani és ez lett koktélok alapja. Mivel csak silány, rosszabb minőségű alkoholt tudtak gyártani az egyéb, édes összetevőkkel el lehetett fedni az alkohol „rossz” ízét. Illetve ezeket az édes italokat gyorsan fel lehetett hörpinteni, ami nem volt utolsó szempont egy illegálisan működő kocsmában, ahonnan néha gyorsan el kell tűnni.

5. A koktél/cocktail szó eredete, jelentése

A cocktail szó eredeti angol jelentése kurta farkú lovak. Egyesek szerint a koktél szó valóban köthető a kurta farkú lovakhoz, lévén a nem telivér lovak farkát valóban megrövidítették, őket hívják cocktailnek. Később ezt a szót elkezdték használni azon emberekre, akik úriembernek akartak látszani, de mindeközben közönségesek maradtak. Mivel a cocktailhez vizet tesznek, azaz hígítják, (tehát nem telivérek, akárcsak a cocktail lovak) olyanok, mint a cocktail -hamis úriemberek. Valószínűleg így ragadt rá az alkoholos italokra a cocktail név.

A magyar nyelvbe is az angol cocktail szó került át, igaz megpróbálták magyarosítani gyöngyital néven, de ez nem terjedt el.

Mások szerint a cock ale, azaz a kakassör módosulása a cocktail szó. Vagy a kakasfaroké (cock tail). A kakasfarok sztorira legalább 3 féle verzió van. Tehát van miből választani. Valószínűleg soha nem tudjuk meg a valóságot.

6. Koktél kellékek (a teljesség igénye nélkül)

Pl.: koktélszirupok, koktélpürék, koktél fűszer kivonatok (aromák, kivonatok, esszenciák), koktél bitterek, szárított gyümölcsök, fűszerek, koktél cseresznyék, esernyők, koktélszúróka, szívószálak, koktélkeverők és egyéb koktél alapanyagok.

7. Dreamy pürék a koktélok szolgálatában

A professzionális koktélpürék közül kiemelkednek a Dreamy pürék. Ezek a termékek kiválóan alkalmasak alkoholos és alkoholmentes italokhoz. Magas gyümölcsvelő tartalommal (25%) rendelkeznek és természetes ízüknek köszönhetően remekül passzolnak koktélokhoz, limonádékhoz is. De akár öntetek és sütemények elkészítéséhez is felhasználhatóak.  A Rádi Ice Kft.-nél akár 24 féle ízben elérhetőek ezek a termékek. A pontos adagolás a csőrös adagolófejjel könnyen megvalósítható. A Dreamy pürék 950 ml-es kiszerelésben érhetőek el. Adagolása 3,5 dl-es limonádéhoz mindösszesen 3cl. Nem véletlen, hogy a bártenderek kedvence 🙂 !

 

Egy rövid végszó

A koktélfogyasztás egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is. Számos koktélfajtát ismerünk. A vendéglátóiparban dolgozó szakemberek tudják, hogy a koktélok napjainkban már nem hagyhatok ki egyetlen egy bár, étterem kínálatából sem. A Rádi Ice termékpalettájában számos koktélkészítéshez szükséges alapanyag megtalálható. Ha ilyen jellegű termék beszerzésén gondolkodik, kérje munkatársaink segítségét elérhetőségeinken keresztül.