Termékek

Amit a fagylaltról tudni érdemes!

By 2021.02.26.No Comments

Mikor a tavasz első napsugarai beköszöntenek és a kinti hőfok eléri a 15 Celsius fok környékét, az emberek el kezdik keresni a fagylaltot. A kereslet hozza magával a kínálatot.  A cukrászdák és fagylaltozók tárt kapukkal várják a fagylaltozás szerelmeseit. Az utcákon embereket látunk tölcsérrel vagy sétáló kehellyel a kezükben, miközben szenvedélyüknek hódolnak. Azonban sokan nem is tudják, hogy miből készül ez a finomság.  Az elkövetkezendő néhány sorban megosztunk számos hasznos információt a fagylaltokkal kapcsolatban.

 

fagylalt

Fagylalt történelem röviden

Az első fagylalttal kapcsolatos feljegyzések az 5000 évvel ezelőtti Kínából származnak, ahol is lejegyezték, hogy havat és gyümölcsöket kevertek össze és ezt fogyasztották édes desszertként a társadalom tehetősebb tagjai. Európában a római birodalom virágzása alatt lett közkedvelt édesség a magasabb rangú polgárok körében. Érdekesség, hogy az első fagylalt recepteket Marco Polo hozta Európába kínai útja során. Az igazi áttörést az ipari forradalom hozta, mikor is az első fagylaltkészítő gépek (kézi meghajtásúak voltak) megjelentek. Ebben az időszakban a kávézók (kizárólag ezeken a helyeken volt kapható a fagyi) számára a fagylalt hűtése jelentette a legnagyobb problémát. 1904 –ben végre kézzel foghatóvá vált a fagylalt, hiszen Charles E. Miches feltalálta a fagylalt tölcsért. Magyarországon a 18. században honosodott meg a fagylalt osztrák segítséggel. Annyira elnyerte az akkor élő emberek tetszését, hogy az 1900-as évekre már a szakácskönyvekben is megtalálhatók voltak különböző fagylalt receptek.

Milyen fagylaltokkal találkozhatunk ma egy fagylaltozóban, cukrászdában? 

  • klasszikus fagylaltok (vizes alapú, tejes alapú)
  • gyümölcs fagylaltok (vizes alapú, tejes alapú)

Milyen alapanyagokból készülnek ma a fagylaltok?

Számos fagylaltkészítési eljárás létezik ma Magyarországon. A cukrászok elsősorban természetes alapanyagokat (natúr és félkész feldolgozott formában) használnak.  A legfontosabb, hogy a végeredmény ízes, az ízlelő bimbókat kényeztető fagylalt legyen. 

Milyen speciális fagylaltok léteznek?

Sajnos napjainkban Magyarországon egyre többen szenvednek cukorbetegségben és ételallergiában egyaránt.   A jó hír, hogy nekik sem kell lemondani a fagylalt fogyasztás örömeiről. A fagylaltkészítési technológia, a fagylalt alapanyagok és receptek napjainkra olyan szintre jutottak, hogy a gluténmentes, laktózmentes és cukorbetegséggel küzdő emberek is fogyaszthatják a fagylaltot. Fontos! Mi javasoljuk mindenkinek, hogy mindig kérdezzék meg a fagylaltot árusító munkatársat, hogy miből készült a fagylalt (abban az esetben is, ha ki van írva). Így biztosan elkerülhető, hogy a fagylaltozás örömének ne legyenekek kellemetlen mellékhatásai.  

fagyik

Milyen fagylalt tölcsérrel találkozhatunk ma egy fagylaltozóban, cukrászdában?

Az elmúlt néhány évben a fagylalt tölcsérek világa is átalakult. A klasszikus tölcsérek mellett megjelentek a csokoládéba, kókuszba mártott tölcsérek, Cornett tölcsérek, színes tölcsérek. A tölcsérek mellett elérhetővé váltak a sétáló kelyhek is. Érdekesség, hogy 2021. július 1. után már nem lehet majd műanyag sétáló kehellyel találkozni, kizárólag újrahasznosított illetve komposztálható kellékekből kanalazhatjuk kedvenc fagylaltunkat.

Mivel lehet még jobbá tenni a fagylaltozás élményét?

Egy kézműves fagylalt elfogyasztása önmagában is kellemes élmény, azonban ezt még fokozhatjuk. Érdemes kipróbálni a különböző rolettiket, ehető ostyákat, önteteket, szirupokat, cukorgyöngyöt, darabos gyümölcskészítményeket, különböző szórásokat és még sorolhatnánk.

fagyi

Milyen eszközökre lenne szükséged, ha fagyizót szeretnél nyitni? 

Írásunk végéhez közeledve, játszunk el a gondolattal, hogy milyen eszközökre lenne szükségünk, ha fagylaltozót szeretnénk nyitni. A helyiség (pl: fagylalt előkészítő helyiség stb.), higéniai rendszer (HACCP), a fagylaltkészítéshez és hűtéshez szükséges eszközök (pl: hűtő, fagylaltkészítő gép,tároló pult stb.), fagylalt átadó plexi, fagylalt fogó szalvéta, fagylaltadagoló kanál, fagylaltadagoló spatula, roletti és tölcsértároló, plexi edényzet, sétáló kelyhek. Azonban ez még nem elég! Fontos, hogy szívünkben legyen meg a fagylalt készítés iránti szeretet. Ha felsoroltak adottak, akkor már nyithatjuk is fagylaltozónkat.

Reméljük, hogy írásunkkal néhány érdekes gondolatot tudtunk megosztani Önnel kedves olvasó. Hamarosan itt a tavasz és reméljük, hogy találkozunk személyesen is.