Hírek, eseményekReceptek

Zöldházak torta

By 2020.12.07.január 19th, 2021No Comments

Hozzávalók 16 szeletes tortához:

Pisztáciás lap:

  • marcipán 160 g
  • tojás sárgája 85 g
  • liszt 35 g
  • tojásfehérje 175 g
  • pisztácia paszta 100% 80 g
  • egész tojás 60 g
  • vaj 40 g
  • kristálycukor 65 g

A marcipánt a tojásokkal és a pisztácia pasztával kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük és beleforgatjuk a pisztáciás masszába. 2 db vékony korongot sütünk belőle. Sütés 175 fokon kb. 12 perc. Sütés után megszórjuk kristálycukorral és megfordítjuk. Hagyjuk hűlni.

Krém:

  • tej 850g
  • kristálycukor 215 g
  • vaj 45 g
  • tojás sárgája 119 g
  • krémpor 85 g

A tejet a kevés cukorral felforraljuk. A maradék cukrot a tojássárgájával és a krémporral elkeverjük, hő kiegyenlítünk, és kiforraljuk a krémet. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és letakarva hagyjuk kihűlni.

Málna zselé betét:

  • gurulós málna 210 g
  • pektin 6 g
  • víz málnához 25 g
  • kristálycukor 50 g
  • zselatin 5 g
  • víz zselatinhoz 35 g

A málnát és a vizet megmelegítjük, a pektinnel elkevert kristálycukorral, felfőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a beáztatott zselatint. Beleöntjük egy 14 cm átmérőjű karikába és kifagyasztjuk.

Linzer talp:

  • liszt 90 g
  • vaj 60 g
  • vaníliás cukor 2,5 g
  • porcukor 30 g
  • tojás sárgája 10 g
  • citromhéj 0,5 g

A begyúrt linzertésztából 4 mm vastag lapot nyújtunk és 24 cm átmérőjű karikával kiszúrjuk, megszurkáljuk és kisütjük, ha kihűlt rákenjük a mogyorókrémes roppanós réteget.

Mogyorókrémes roppanós:

  • mogyorókrém 135 g
  • karamellizált ostyatörmelék 15 g
  • liofilizált málna 5 g

A mogyorókrémet megmelegítjük és hozzákeverjük az ostyatörmeléket és a liofilizált málnát.

Tető:

  • marcipán 150 g
  • pisztácia paszta 7,5 g

Panír:

liofilizált málna

Összeállítás:

24 cm átmérőjű tortakarika aljába helyezzük az egyik pisztáciás lapot. A kihűlt cukrászkrémhez hozzáadjuk a 650 g puha vajat és kihabosítjuk. A krém felét a pisztáciás lapra kenjük, majd ráhelyezzük a kifagyasztott zselébetétet, rákenjük a krém másik felét, rátesszük a második lapot is, végül befedjük a mogyorókrémes linzerlappal.

Hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, megkenjük vékonyan vajkrémmel és a vékonyra nyújtott pisztáciás marcipánnal befedjük.

16 szeletre vágjuk, díszíthetjük friss málnával és ribizlivel, oldalát liofilizált málnával panírozzuk.

Forrás: Zöldházak Cukrászda