Sokszor felmerül az emberben, hogy milyen gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon az őszi időszakban. Melyek azok a gyümölcsök, amelyekből igazán finom süteményeket lehet elkészíteni? Mostani írásunkban bemutatunk 5 olyan őszi termést, amelyek ideálisak sütemények elkészítéséhez.
Miért fogyasszunk több gyümölcsöt?
Miért is fogyasszunk (sokkal) több zöldséget vagy gyümölcsöt? Mindenki tudja, hogy a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás egészséges, de milyen anyagok is állnak ennek hátterében? Az egyik ilyen nagy csoport a fitokemikáliák, ezen belül vannak a polifenolok. Ide tartoznak a flavonoidok is, amiről már sokkal többen hallottak. Ezeknek az anyagoknak szerepük van a 2-es típusú cukorbetegség, számos rosszindulatú daganat, szív-és érrendszeri betegség megelőzésében. Más típusú növényi alkotóelem a fitoszterin. Ezek az anyagok csökkentik a koleszterinszintet, leginkább a káros LDL koleszterin szintjét, valamint mérsékelték bizonyos daganattípusok előfordulásának incidenciáját. És most lássunk néhány közkedvelt és hazánkban is elérhető őszi gyümölcsöt!
Őszi gyümölcsök, amelyek egészségesek és ideálisak süteményekhez
1. Alma
Klasszikus, legtöbbet fogyasztott és használt hazánkban megtermő gyümölcs. Már az ókori ember is szívesen fogyasztotta (Ab ovo usque ad mala, azaz a tojástól az almáig). A középkorban is sok betegség ellen bevetették. Több közmondás is köthető hozzá külföldön és Magyarországon is (Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma!). Többen emlékezhetnek a régi vaspótló módszerre, amikor is az almába vasszögeket szúrtak néhány napra. Ezen idő alatt az almában lévő sav kioldotta a vas egy részét a szögekből s így többlet vasat tudott bejuttatni a szervezetbe, aki elfogyasztotta az almát. Számos jó tulajdonsággal bír: antioxidáns hatás (a szervezetben keletkező ún. szabad gyököket fogják meg az antioxidánsok, s így védik a szervezetet a károsító hatások ellen. Ezek az antioxidánsok (fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok) az alma héjában vannak túlnyomórészt.) Széklet karbantartó hatása az almában lévő pektinnek köszönhető, ez az anyag nem szívódik fel, de vizet tud magához kötni s ezáltal lazítja a székletet. Daganatellenes hatása a pektinnek és a cellulóznak (rosttartalmának) köszönhető, ezek elsősorban a vastagbélrák megelőzésében tudnak segíteni. Koleszterinszint csökkentő hatása szintén a pektinnek köszönhető. Egy nyers almának, kb.: 31 a kcal, 0,4 g a fehérje, 1.3 g a nyersrost és 7 g a szénhidráttartalma.
Rengeteg süteményhez, ételhez fel lehet használni. Jól passzol hozzá a fahéj, a dió a cékla. Álljon itt néhány a teljesség igénye nélkül Pl.: almás pite, almás rétes, almás céklasaláta, almás csirkemell, almaleves, almás táska, fordított almás =tarte tatin, zabpelyhes almás, kevert almás-diós stb.
2. Körte
Magyarországon szintén közkedvelt gyümölcs, bár fogyasztása jóval alulmarad az almáéhoz képest. Ennek egyik oka, hogy jóval hamarabb megpuhul és megbarnul. Így idénygyümölcsként tekinthetünk leginkább rá. Már az ókorban is felismerték jelentőségét, sőt Homérosz egyenesen Isten ajándékának nevezte egyik művében. A középkorban is fontos gyümölcsnek számított, olyannyira, hogy XIV. Lajos udvarában luxus cikknek tekintették. Számos kedvező hatással bír a szervezetre: antioxidáns hatása a benne lévő C-vitaminnak köszönhető. Viszonylag magas a réztartalma, ami az egyik gyökfogó enzimünk működését segíti. Székletlazító tulajdonsága a magas rosttartalma miatt van, s emiatt a bélrendszeri daganatok kialakulását gátolja. Képes csökkenteni a vérben lévő koleszterin mennyiségét, főleg ha hámozás nélkül fogyasztjuk. Egy nyers körte tápanyagtartalma a következőképpen alakul: 52 kcal, 0,4 g fehérje, 12 g a szénhidrát, 2.6 g a nyersrosttartalma.
3. Szilva
Szintén nagyon gyakori hazánkban, sok fajtája ismert. Valószínűleg Szíriából terjedt el és onnan került Görögországba, a Római Birodalomba. A középkorban már 150 termesztett fajtáját ismerték. Magyarországon nemcsak helységnevek (pl: Szilvásszentmárton), hanem népdalok, családok is gyakran viselnek szilvához köthető neveket. Szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A hazai szilva júliustól fordul termőre és egészen októberig szedhető, külföldről pedig szinte bármikor kerülhet szilva az asztalunkra.
Nagyon gazdag káliumban, vasban, rostban, de található benne A és E-vitamin is, sőt gazdag B1 és B2 vitaminokban. Gyógyhatásai ezeknek köszönhető: tele van antioxidáns vegyületekkel pl.: fenolok, antociánok, flavonoidok, rutin, quercetin, amelyek meggátolják a szabadgyökök károsító hatását, védik az érfalat, és gátolják a rosszindulatú daganatok kialakulását. Régóta használják székrekedés ellen, főleg aszalványként és lekvárként. Egyrészt a rosttartalma, illetve a gyümölcsben lévő cukor és szorbit is felelős a hashajtó hatásért. Magas káliumtartalma kedvezően befolyásolja a szív munkáját, a keringést. Rosttartalma miatt csökkenti a bélből a koleszterin felszívódását. Véd a csontritkulás ellen is. Érdemes aszalni, lekvárt főzni belőle, de kompótként is hasznosítható. Tápanyagtartalma: 58 kcal, 0,7 g fehérje, 13,1 g szénhidrát, 0,5 g nyersrost. A szilva fő fűszere a fahéj és a szegfűszeg. Ételek szilvából: Szilvakrémleves, kacsacomb szilvával, sült csirkecomb szilvaraguval, aszalt szilvás csirkemell, pulykasült szilva chutney-val, fahéjas-szilvás süti, szilvás morzsasüti, szilvás pite mandulával, szilvás lepény, szilvásgombóc, szilvás clafoutis, szilvás-mascarponés pohárkrém, szilvás palacsinta, borban párolt szilva, szilvás-mandulás galette, szilva chutney naranccsal, bundás aszalt szilva.
4. Szőlő
Évszázadok óta ismert és kedvelt gyümölcs. A Bibliától kezdve végigkíséri az emberek mindennapjait. A Gilgames eposz szintén említi a szőlőtermesztést, borkészítést. Egyiptomban, az ókori Görögországban ismerték a szőlőt, de a legnagyobb termesztői a rómaiak voltak. Magyarországon a honfoglaló ősök már szőlővel művelt területeket találtak, István király által kivetett terményadózás fő gyümölcse a szőlő volt. Jelenleg ma is gazdagon termő szőlőterületek vannak hazánkban. Nemcsak borként, hanem nyersen vagy erjetlen fogyasztása is jó hatású. Magas a kalcium, B1, B2 –vitamin, biotin és folsav tartalma. Ezenkívül kiemelkedő a kálium és szelén tartalma. Antioxidáns hatása a proantociánnak, rezveratolnak köszönhető. Gátolja az LDL koleszterint, így védve a testet az érelmeszesedéstől, s ennek következményeitől úgymint szívinfarktus, agyi érkatasztrófa. Szívvédő hatása a szőlőmagban lévő anyagoknak köszönhető. Értágító hatása révén a beszűkölt ereket tágítja. Trombocita gátló hatása a vérrögök keletkezését akadályozza. Ezek az anyagok a szőlőmagban és a szőlőhéjban vannak. Daganatellenes hatása (vastagbél, prosztata, emlőrák) szintén a szőlőmagban lévő anyagok révén alakul ki. A szőlő tápanyagtartalma: 78 kcal, 0,6 g fehérje, 18,1 g szénhidrát, 1,3 g nyersrost. Jól illik hozzá a sajt és a dió. Néhány étel szőlővel: mandulakrémleves szőlővel, csirkecombok szőlővel sütve, szőlős-almás bulgur, grillezett máj szőlőmártással, szőlős focaccia, szőlős pite, birsalmás szőlőlekvár, Waldorf saláta szőlővel, szőlős tejfölpite, rakott szőlős metélt, szőlős-mézes zabkása.
5. Birsalma
Régóta ismert és használt gyümölcs, annak ellenére, hogy nyersen nem fogyasztható. Valószínűleg Törökországból, Perzsiából terjedt el. Az ókori görögöknél szokás volt, hogy a mennyasszony egy birsalmát kapott, amely a termékenységet és a gyermekáldást jelképezte. Emésztőrendszeri hatása annak köszönhető, hogy sok pektin van benne. Egyrészt székrekedés ellen, másrészt hasmenés ellen is hatásos. Magas nyáktartalma miatt gyulladásos bélbetegségekben, emésztőszervrendszeri fekélyekben jól felhasználható, mert bevonja, nyugtatja a bélrendszert. Leginkább lé formájában érdemes inni. Baktériumellenes hatását a kolera elleni küzdelemben bizonyították be. Antioxidáns hatása hőkezelés után jelentős, mivel előtte csak az antioxidáns anyagok előanyagát tartalmazzák. A birsalma tápértéke: 42 kcal, 0,6 g fehérje, 9,1 g szénhidrát, 1,9 g nyersrost.
Birsalma ételek: Birsalma kompót, birsalma sajt, birsalma lekvár, birsalma leves, rozmaringos sült tarja birsalmával, tejberizs birsalmalekvárral, birsalma sajtos kevert, birsalmás csirkemell.
Ha ön szereti az ősz kiváló gyümölcseit és szeretne finom süteményeket készíteni ezekből az alapanyagokból, akkor várjuk sok szeretettel debreceni üzletünkben vagy a Rádi Ice cukrászati alapanyagokat forgalmazó webáruházában.