Egy igaz francia süti különlegességet szeretnénk most bemutatni Önöknek. Ismeri a clafoutis-t? Ha még nem, akkor ideje otthon is elkészíteni, mert egészséges, finom és igazán franciás.
A Clafoutisról néhány szóban
A clafoutis a franciák igazi klasszikusa a tarte tatin vagy éppen a mille-feuille mellett. Az utóbbiakkal ellentétben egyszerűen megsüthető, nem kell nagy gyakorlattal rendelkezni hozzá. Ha röviden kellene megfogalmazni, hogy mi is a clafoutis, akkor ez egy gyümölcsben gazdag tejes pite. Mások szerint a cseresznyés pite és a palacsinta egyéjszakás kalandjának gyermekeJ. Széle picit ropog, de belül krémes, rezgős.
Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, mely Limousin régióból indult hódító útjára, s már a XIX. században elterjedt egész Franciaországban. Ezen a Közép-Francia területen, melynek nagy része hegyvidék, clafoutis-nak nevezik azt a tálat, amelyben ez a pite készül, innen kapta a nevét is.
Az eredeti recept szerint magos (ennek később lesz jelentősége-ezért fontos kihangsúlyozni) fekete cseresznyét szórtak és ezt öntötték fel tejsodóval. Manapság azonban bármilyen gyümölcsöt használnak fel a süteményhez, clafoutis-nak hívják. Így készíthető meggyel vagy szederrel vagy áfonyával vagy szilvával vagy málnával vagy körtével vagy éppen sárgabarackkal akár.
Az elkötelezett clafoutis hívők azonban kizárólag a magos-fekete cseresznyés édességet hívják clafoutis-nak. Ha nem magos a tejes pite, akkor flognardi-nak kell nevezni.
A magos-magozott gyümölcs közti ellentétnek is számos oka van:
- Egyrészt ha sértetlen a gyümölcs, akkor nem engedi a levét, nem színezi, nem áztatja el a tejsodót.
- Másrészt a mag-egyesek szerint- plusz aromát biztosít a készülő édességnek, ennek viszont az a hátránya, hogy fogyasztás közben vigyázni kell a magokra!
Eredeti clafoutis recept:
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 50 dkg cseresznye (TILOS kimagozni)
• 10 dkg cukor
• 125 gramm liszt
• 3 tojás
• 1 csipet só
• 3 dl tej
• 1 evőkanál vaj
A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk és a szárakat eltávolítjuk. Majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a cseresznyét, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 percig sütjük.
Tippek a változatos sütemény elkészítéshez:
- Akár magát a tejes pitét is lehet ízesíteni fűszerekkel pl.: fahéjjal, szegfűszeggel, vagy kakaóporral, gyümölcspürével. Ha csak felnőttek kóstolják az édességet, akkor kevés likőr is kerülhet a tésztába.
- Sütés előtt gazdagíthatjuk, kiegészíthetjük dióval, mogyoróval, pisztáciával, túróval.
- Az elkészült clafoutis-ra szórhatunk porcukrot, de nyáron akár fagyival is tálalhatjuk. Igazi hűsítő édesség!
- Süthetjük hagyományos pite formában (kb: 26 cm) vagy szufflé tálkákban, s ilyenkor egyszemélyes adagokat tálalhatunk.
- Ha módosítunk az eredeti recept hozzávalóin igazi trendi, egészséges édesség készíthető otthon a család minden tagjának.
Pl: fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt
porcukor helyett eritrit vagy más cukorpótló
3,8%-os tej helyett 1,5%os tej vagy laktózmentes tej
Készítsék el otthon Önök is és nyűgözzék le családtagjaikat, vendégeiket egy hamisítatlan francia édességgel. Nem fognak csalódni!
Ha önnek elnyerte tetszését az általunk bemutatott recept, akkor látogasson el a Rádi Ice cukrász kellékeket és termékeket forgalmazó üzletébe vagy rendelje meg a hozzávalókat a cukrász webshopunkban: https://radiice.hu/termekek/