Hozzávalók 16 szeletes tortához:
Pisztáciás lap:
- marcipán 160 g
- tojás sárgája 85 g
- liszt 35 g
- tojásfehérje 175 g
- pisztácia paszta 100% 80 g
- egész tojás 60 g
- vaj 40 g
- kristálycukor 65 g
A marcipánt a tojásokkal és a pisztácia pasztával kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a lisztet. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük és beleforgatjuk a pisztáciás masszába. 2 db vékony korongot sütünk belőle. Sütés 175 fokon kb. 12 perc. Sütés után megszórjuk kristálycukorral és megfordítjuk. Hagyjuk hűlni.
Krém:
- tej 850g
- kristálycukor 215 g
- vaj 45 g
- tojás sárgája 119 g
- krémpor 85 g
A tejet a kevés cukorral felforraljuk. A maradék cukrot a tojássárgájával és a krémporral elkeverjük, hő kiegyenlítünk, és kiforraljuk a krémet. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és letakarva hagyjuk kihűlni.
Málna zselé betét:
- gurulós málna 210 g
- pektin 6 g
- víz málnához 25 g
- kristálycukor 50 g
- zselatin 5 g
- víz zselatinhoz 35 g
A málnát és a vizet megmelegítjük, a pektinnel elkevert kristálycukorral, felfőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a beáztatott zselatint. Beleöntjük egy 14 cm átmérőjű karikába és kifagyasztjuk.
Linzer talp:
- liszt 90 g
- vaj 60 g
- vaníliás cukor 2,5 g
- porcukor 30 g
- tojás sárgája 10 g
- citromhéj 0,5 g
A begyúrt linzertésztából 4 mm vastag lapot nyújtunk és 24 cm átmérőjű karikával kiszúrjuk, megszurkáljuk és kisütjük, ha kihűlt rákenjük a mogyorókrémes roppanós réteget.
Mogyorókrémes roppanós:
- mogyorókrém 135 g
- karamellizált ostyatörmelék 15 g
- liofilizált málna 5 g
A mogyorókrémet megmelegítjük és hozzákeverjük az ostyatörmeléket és a liofilizált málnát.
Tető:
- marcipán 150 g
- pisztácia paszta 7,5 g
Panír:
liofilizált málna
Összeállítás:
24 cm átmérőjű tortakarika aljába helyezzük az egyik pisztáciás lapot. A kihűlt cukrászkrémhez hozzáadjuk a 650 g puha vajat és kihabosítjuk. A krém felét a pisztáciás lapra kenjük, majd ráhelyezzük a kifagyasztott zselébetétet, rákenjük a krém másik felét, rátesszük a második lapot is, végül befedjük a mogyorókrémes linzerlappal.
Hagyjuk hűlni, majd megfordítjuk, megkenjük vékonyan vajkrémmel és a vékonyra nyújtott pisztáciás marcipánnal befedjük.
16 szeletre vágjuk, díszíthetjük friss málnával és ribizlivel, oldalát liofilizált málnával panírozzuk.
Forrás: Zöldházak Cukrászda